ԱՄՆ-ի նախագահ Ջո Բայդենը հայտարարել է, որ դուրս կգա նախագահական ընտրապայքարից, եթե բժիշկները պարզեն, որ ինքն առողջական խնդիրներ ունի։ «Անկեղծ ասած, ես կարծում եմ, որ միակ բանը, որ տարիքը բերում է, իմաստությունն է»,- հավելել է Բայդենը։ Ավելի վաղ նա ասել էր, որ կհրաժարվի նախընտրական մրցապայքարից միայն այն դեպքում, եթե Աստված իրեն ասի դա անել։               
 

Չենք կարողանում ծիրան մշակել...

Չենք կարողանում ծիրան մշակել...
18.07.2008 | 00:00

ՀՀ գյուղատնտեսության առաջին փոխնախարար ՍԱՄՎԵԼ ԱՎԵՏԻՍՅԱՆԻ վերջին մամլո ասուլիսը շատերին էր մտահոգել: «Լինելով ծիրանի երկիր` մենք իրականում ծիրան մշակել չգիտենք»,- հայտարարել էր պարոն Ավետիսյանը` հընթացս հավելելով, թե հարկավոր է ծիրանի մշակման, «սորտային դիվերսիֆիկացման» նրբությունները և այլ կարևոր բաները… Եվրոպայից սովորել...
-Պարոն Ավետիսյան, վերջին ասուլիսի ընթացքում հնչեցրած ձեր մտքերը բավականին սկանդալային են ստացվել և շատերի զարմանքը հարուցել: Ի՞նչ եք կարծում` եթե շատ տարվենք Ձեր ասած` «ծիրանին եվրոպական-ապրանքային տեսք տալով» կամ դրա «սորտային դիվերսիֆիկացմամբ», արդյո՞ք ճիշտ նույն պատկերը չենք ունենա, ինչ լոլիկի դեպքում, երբ «զարկ տալով» տեխնիկական սորտերին, հայկական սորտերը համարյա կորցնելու վտանգի առաջ կանգնեցինք…
-ՈՒրեմն, նախ եկեք ճշտենք, թե պարոն Ավետիսյանն ինչ է ասել, և ինչն է, որ սկանդալային է ստացվել նրա ասածներում: Այո, ես ասել եմ, որ լինելով ծիրանի հայրենիքը` մենք դեռևս ծիրան մշակել չգիտենք: Եթե դուք դա եք սկանդալային համարում, ես պատասխանատու եմ իմ ասածների համար…
-Բայց հանդիպակաց հարց է առաջանում. իսկ ինչո՞ւ չգիտենք։
-Որովհետև մենք այն մշակում ենք հազար տարվա տեխնոլոգիաներով և արդյունքում այսօր ունենք ոչ թե ծիրանի այգիներ, այլ ծիրանենիներով հողամասեր, որոնց բերքի միայն 20-25%-ն է օգտագործվում: Հնարավոր է էլի հարց առաջանա` ինչո՞ւ: Նորից եմ կրկնում` որովհետև մենք ծիրան մշակել չգիտենք: Տեսեք` մեր ծառերը շատ բարձրաբուն են` 10-12 մետր, բնի լայնությունն էլ երբեմն կարող է հասնել մինչև 15 մետրի: Այդ պարագայում ծառի վրայի պտուղը հավասարաչափ չի հասունանում, մենք չենք կարողանում բերքահավաքի ժամանակ, ինչպես որ պահանջվում է, ծիրանն ընտրովի, հատ-հատ հավաքել և նորմալ ապրանքային տեսքով հանել շուկա: Լավագույն դեպքում մենք մեր բերքի միայն 15-20%-ն ենք կարողանում հատ-հատ հավաքել, այն էլ` հիմնականում վաղ շրջանում և նորմալ գներով իրացնել: Երբ արդեն նորմալ հասունացման շրջանն է սկսվում, սկսվում են քամիները, բերքի մի մասը թափվում է գետնին, և գյուղացին ստիպված է լինում արդեն տեսքը կորցրած իր բերքը նույնիսկ 20, 25 դրամով հանձնել վերամշակող ընկերություններին: Ի միջի այլոց, մի մասի դեպքում դա էլ չենք հասցնում անել, որովհետև գյուղացին երբեմն էլ տեղափոխման խնդիրներ է ունենում և ստիպված է լինում ծիրանը «փլուշի» վերածել՝ օղի թորել: Իսկ եթե հանկարծ էդ օրերին անձրևներ էլ եղան, ուրեմն, իմացեք, որ նա բերքը լրիվ է կորցնում: Դրա համար էլ տարօրինակ իրավիճակներում ենք հայտնվում, և տարօրինակ հարցադրումներ են ծագում:
-Դուք նկատի ունեք բերքի հետ կապված կանխատեսումների և վերջնական արդյունքի միջև հաճախ պատահող ահռելի խզո՞ւմը…
-Այո, հենց դա: Ենթադրենք` հեկտարի վրա կա 120 կամ 130 ծառ: Մասնագետները նստում են, հաշվառում կատարում, թե այս տարի մենք մի ծառից ինչքա՞ն ծիրան կարող ենք ստանալ: Ներկայացվում է, որ ստացվել է այսքան ծիրանի բերք, բայց երբ մենք արդյունքում նայում ենք` ինչքան է արտահանվել, ինչքան` մթերվել, ինչքան` վաճառվել, հաշվեկշռում ահռելի դիսբալանս է առաջանում: ՈՒրիշ տեղ ինչո՞ւ եմ գնում. ինքս մի փոքրիկ այգի ունեմ, և էս տարի ահագին ծիրան թափեցինք, որովհետև չկարողացանք հավաքել, հավաքածն էլ չկարողացանք մշակել: Մխչյան գնացեք` ծիրանի ամենալավ տեղերից մեկը, հարցրեք` ինչքա՞ն բերք եք կորցնում: Մարդիկ Ձեզ կպատասխանեն, որ բերքի 40-50%-ը կորցնում են: Հիմա իմ ասածը չստացվե՞ց:
-Պարոն Ավետիսյան, գուցե ես սխալվում եմ, բայց Ձեր ասածից կարելի է եզրակացնել, որ մենք ոչ թե ծիրան մշակել չգիտենք, ինչն իմանալու համար հարկ է Եվրոպա «գնալ», այլ որ ուղղակի մենակ ենք թողել գյուղացուն իր խնդիրների հետ, նա էլ չգիտի` ինչն ինչպես անել, հաճախ էլ տուժում է նաև փոխադրումների հետ կապված դժվարությունների կամ վերավաճառողների պատճառով…
-Բայց նույն բանն է ստացվում. հո պետությո՞ւնը չի ծիրան մշակողը, եթե ասում եք, որ գյուղացին այս ու այն բանը չգիտի, նշանակում է` իմ ասածն է ճիշտ, և նշանակում է, որ իմ ասածներից հետո Դուք պիտի հարցնեիք` իսկ ո՞րն է ելքը…
-Ո՞րն է ելքը, պարոն Ավետիսյան:
-Հեծանիվ չհորինելը և հասկանալը, թե ինչն է մեզ ձեռնտու: Եթե այս տեսակետից ենք նայում հարցին, տեսնում ենք, որ մեզ լավագույն օրինակը Եվրոպան է տալիս, որտեղ ներկայումս տարածված են ինտենսիվ, գաճաճ այգիները, որոնց ծառերի բարձրությունը 3-4 մետրից չի անցնում: Ընդ որում, այգիների տարածքն էլ է հարկավոր ավելի ճիշտ օգտագործել. մեր այգիներում, ես ասացի արդեն, հեկտարի վրա ընդամենը 120 կամ 130 ծառ կա: Բայց եթե եվրոպական այգիները նայեք, կտեսնեք, որ հեկտարի վրա առնվազն 500, մինչև 550 ծառ են տնկում:
-Եվրոպական գաճաճ այգիները կոնկրետ ծառերից և դրանց վրա աճող կոնկրետ սորտերից են, չէ՞, բաղկացած: Եվ եթե մենք անցնում ենք հատկապես այդ սորտերն աճեցնելուն, ստացվում է, որ փոխում ենք ծիրանի մեր սորտը, ինչպես լոլիկի դեպքում եղավ: Ի վերջո, հիմա աշխարհը շատ փոքր է, և քիչ կգտնեք մարդիկ, ովքեր դրսում միրգ չեն կերել և դրա համային հատկանիշերը չեն գնահատել…
-Բայց Դուք ինչո՞ւ եք, ախր, միանգամից մտածում, որ գյուղնախում թշնամիներ են նստած, և մենք պիտի անպայման մեր հրաշալի, արևահամ ծիրանը կորցնենք: Մենք ուղղակի պիտի մտածենք մեր բերքի, գյուղացու անպտուղ չարչարանքի մասին և ելք գտնենք: Օրինակ, պիտի բերենք պատվաստացուներ և դրանց վրա պատվաստենք մեր Երևանին, Սաթենին, Շալախը: Այսինքն, պետք է ստանանք ոչ բարձրաբուն տնկիներ:
-Լավ, գոնե սկզբում հնարավոր չէ՞ դա իբրև փորձարարական ծրագիր իրականացնել, հետո նոր մասսայականացնել…
-Դա չի կարող փորձարարական ծրագիր չլինել: Եթե մենք էսօր ունենք 9 հազար հա ծիրանի այգի, ոչ ոք չի կարող հայտարարել, որ վաղը դրանք լրիվ կտրվելու են, ոչնչանալու և տեղը զիջելու Ֆրանսիայից կամ մեկ այլ տեղից բերված տնկիներին: Չի լինի այդպիսի բան: Ուղղակի, պահպանելով հանդերձ մեր սորտերը, մենք պիտի գնանք ճիշտ մշակման ճանապարհով: Եվ հետո` ո՞վ է ասել, որ այսօր ունեցած մեր սորտերը հենց այն սորտերն են, որոնք ի սկզբանե աճել են հայկական լեռնաշխարհում: Գիտնականներ են, չէ՞, աշխատել էդ սորտերի վրա, փորձարկումներ են, չէ՞, արվել: Իսկ ինչո՞ւ պիտի այսօր կեղծ հայրենասիրական հայտարարությունների պատճառով էդ աշխատանքը կանգ առնի, ինչո՞ւ պիտի այն չշարունակվի: Ինչո՞ւ պիտի ծիրանի հայրենիքում, թեկուզ սկզբնական շրջանում, ծիրանի գինը մինչև 1500 դրամ լինի, կամ ինչո՞ւ պիտի կանգնենք այնպիսի իրավիճակի առաջ, որ 4-5 տարին մեկ միայն բերք ունենանք, դրա ուղիղ կեսն էլ թափենք: Հակառակը պիտի լինի, արդյունավետ այգեգործության հիմքերը դնելն է իմ երազանքը, որ ես ելել եմ, FAO-ին եմ դիմել, «Հազարամյակի մարտահրավերներ» ծրագրին, մեր բոլոր գործարարներին, որոնք հիմա ծիրանի այգիներ են հիմնում, խնդրել եմ, որ երկու փորձագետ հրավիրեն Հայաստան, որոնք մեզ կօգնեն այդ հարցում: Ի դեպ, մենք խնձորենիների մասով արդեն ունենք այդպիսի այգիներ. մեր Օհանավանի, Կարբիի գաճաճ խնձորենիները ինտենսիվ այգեգործության լավագույն օրինակներն են: Հիմա մենք դա պետք է անենք ծիրանի համար, ավելին ասեմ` պիտի նաև կեռասին գանք, որի բերքահավաքը դաժան աշխատանք է, և ծառերը նորից էնքան բարձր են, որ պտղի մի ահագին մաս 7 մետրանոց ծառի վրա մնում-փչանում է:
-Իսկ նախապես արդեն կողմնորոշվել ե՞ք շուկաների հարցում, այլ խոսքերով ասած` ի՞նչ է սպասում իր «ապրանքային տեսքը բարելաված» հայկական ծիրանին…
-Բնականաբար, առաջին հերթին մենք պիտի մտածենք ծիրանը Եվրոպա արտահանելու մասին, և եթե այդ շուկան պահանջարկ է ներկայացնում, որ ծիրանը լինի խոշորապտուղ, լինի ավելի կարմիր գունավորված, մենք, այո, պիտի մտածենք նաև այդպիսի ծիրան արտահանելու մասին: Իսկ եթե Դուք նորից ձեր հարցով հեգնում եք` էլի լոլիկի օրինակը հիշելով, ես Ձեզ պետք է ասեմ, որ նախ` ամեն ինչ բավական չափազանցված է և այնքան էլ այդպես չէ, որ մենք կորցրել ենք մեր հայկական սորտերը, դա առասպել է: Բացի այդ` այնտեղ լրիվ ուրիշ պատկեր է. լոլիկի դեպքում 80%-ը գնում է վերամշակման, 20-ը` շուկա: Բա բնական չէ՞, որ վերամշակման գնացող լոլիկը պիտի ավելի պինդ լիներ` չոր նյութերով հարուստ, ավելի բերքատու: Իրենք` վերամշակողներն էին, ի միջի այլոց, դրանով շահագրգռված, որ բերին սերմեր բաժանեցին, ասին` մեզ սա է պետք, սա ցանեք: Հիմա. եթե անցած 2 տարիներին գյուղացին հիմնականում դա ցանեց` այդ լոլիկը նաև շուկա հասցնելով, այս տարի արդեն վիճակը փոխված է: Նա տեսավ, որ մարդիկ չգնեցին դա, դժգոհեցին, չընդունեցին, սկսեց նաև սեղանի սորտեր տնկել. ի՞նչ կա դրանում: Բա էլ ինչո՞ւ ենք ասում` շուկան ինքն է որոշում, թե ինչից ինչքան պիտի լինի:
-Այո, բայց դա չի նշանակում, թե պետությունն այդտեղ անելիք պիտի չունենա: Եվ հետո, եթե Դուք հիմա ուզում եք պնդել, որ այսօր մեր շուկայում այնպիսի լոլիկ կամ վարունգ է վաճառվում, ինչպես նախկինում, ես Ձեզ չեմ հավատա: Ի վերջո, ամեն օր շուկա ենք, չէ՞, մտնում: Կտրում ես լոլիկը` ոնց որ քաղցկեղով ճարակված օրգանիզմ լինի, և համ չկա, վարունգն ես կտրում, որի բույրը տարածվում էր տնով մեկ, հոտ չկա…
-Ահա՜: Այ, հիմա դուք շատ ճիշտ հարց տվիք: Իրականում, նախկին բոլոր սորտերը կան, բայց նաև շատ բան է փոխվել, որ առաջվա համը չկա: Մենք էսօր էդ նույն լոլիկը ի՞նչ ձևով ենք մշակում. լավագույն դեպքում մի հատ ազոտական պարարտանյութ ենք տալիս: Իսկ համային հատկանիշերի համար ամենակարևոր պարարտանյութերը կալիումականն ու ֆոսֆորականն են, նույն գոմաղբն է: Հիմա Դուք ուզում եք, որ էս բոլորը չանելով` մենք նույն համային որակներն ունենա՞նք: Էդ բոլոր բաները, որ դուք նշում եք` որակի բացակայության հետ կապված, ոչ ճիշտ մշակման ու խնամքի արդյունք են:
-Պարոն Ավետիսյան, երբ ես փաստում եմ պետության դերի մասին, հենց այդ նկատի ունեմ: Իսկ կարո՞ղ եմ հարցնել` գյուղացին ինչո՞ւ չի գնում կալիումական ու ֆոսֆորական պարարտանյութերը: Որովհետև ինչ-որ մարդիկ «նրանց վրա» միայն փող են աշխատում, որովհետև մեխանիզացիա չունի, վառելիքն է մոնոպոլացված և ահավոր թանկ, պարարտանյութ չկա, եղածն էլ թանկ է, որովհետև եթե որոշակի բաժին էլ պետության կողմից տրամադրվում է համայնքին սուբսիդիայի տեսքով, տեղի ֆեոդալիկներն ամեն մեկին չէ, որ բաժանում են: Կոնկրետ օրինակներ կարող եմ բերել գոնե 2-3 համայնքապետի վերաբերյալ, որոնք որոշեցին սեփական բիզնեսն անել, ավելին` պարարտանյութն ու հողի հարկը նույնիսկ մարդկանցից «քվե առնելու» միջոց դիտարկել: Հարկերի մասին էլ չեմ խոսում…
- Եթե լրագրողները նման բաների մասին իմանում են, լավ կանեն, որ գոնե մեզ վերաբերող մասով անմիջապես տեղեկացնեն, որպեսզի մենք էլ մեր հերթին իրավիճակը հասկանանք: Բայց եկեք անցնենք կոնկրետ հարցին և մի անգամ էլ հասկանանք, որ շատ թանկ հաճույքների մասին ենք մենք հիմա Ձեզ հետ միասին խոսում: Պետությունն ի վիճակի է և ընդամենը 20 000 տոննա ազոտական պարարտանյութի սուբսիդիա է կարողանում անել այսօր, չենք կարող կալիումականն ու ֆոսֆորականն էլ անել։
-Լավ, նորից ծիրանին անցնենք: Ավելի ճիշտ` արտահանման շուկաներին և ամփոփենք հարցազրույցը…
-Ձեզ ընդհատելով միանգամից ասեմ, որ համարյա նոր ենք վերադարձել Ծիրանի համաշխարհային 14-րդ համաժողովից, որտեղ, ի դեպ, թուրքերն ահագին բովանդակալից զեկույց ներկայացրին: Նրանք, ինչպես գիտեք, բավականին շատ ծիրանի այգիներ ունեն, և չնայած դրան` ընդամենը 6-7 հազար տոննա թարմ ծիրան են արտահանում: Դրան հակառակ` Թուրքիան տարեկան 60-70 հազար տոննա ծիրանի չիր է արտահանում, իսկ դրա արտահանումը, եթե վերահաշվարկենք թարմ ծիրանի համեմատությամբ, ահռելի օգուտներ է բերում: Էն էլ` մեր ծիրանի դեպքում, որի ջրային մասը շատ-շատ է, տեղափոխումը լրացուցիչ ծախսեր է ուզում, սառնարաններ և այլն, շրջափակման մասին էլ չեմ խոսում: Այդ դեպքում, ուրեմն, մենք է՞լ գուցե գնանք այդ ճանապարհով, նորմալ մշակում ապահովենք և ավելացնենք նաև այգիները:
-Աշխարհագրությո՞ւնն էլ ընդարձակենք: Գաղտնիք չէ, որ ծիրանի այգիների մեծ մասը հիմնականում Արարատյան դաշտավայրում է կենտրոնացած…
- Իսկ ինչո՞ւ ոչ: Ճիշտ է` մինչև հիմա օրինաչափ է եղել ծիրանենիների տնկումը միայն մինչև 1500-1600 մետրի վրա, բայց մենք գիտենք, որ շատ բան է փոխվել այսօր և կարելի է արդյունաբերական նշանակություն չունեցող, այսպես կոչված` «սիրողական ծիրանը» ևս գործածել, չիր սարքել, ասենք: Թեև ես հույս ունեմ, որ եթե մենք սորտերի վրա աշխատանք տանենք, կարող ենք բարձրադիր շրջաններում էլ հետաքրքիր սորտերի ծիրան ունենալ, չի բացառվում` նաև արդյունաբերական նշանակության: Չստացվի էլ` ոչինչ: Դուք էսօր եթե տեսնեք՝ Վորոնեժի միջին գոտում, անգամ դեպի ՈՒրալ ընկած հատվածում, ռուսներն սկսել են ծիրան աճեցնել: Ճիշտ է, դա այնքան էլ մեր իմացած ծիրանը չէ, ավելի շատ մանջուրական ծիրան է` նման սալորին նաև իր համային հատկանիշերով, բայց պտուղ է և համեղ է, ի միջի այլոց…
-Թույլ տվեք ես էլ Ձեզ ընդհատեմ: Ամփոփելով զրույցը` կարո՞ղ ենք հանգել այն եզրակացության, որ Դուք այսօր պարզապես որոնումների մեջ եք, ձգտում եք լավ բան անել մեր բնակչության համար, և դրա արդյունքում մենք մեզ ծանոթ-սիրելի ծիրանի փոխարեն մի օր էլ հանկարծ «մանջուրական սալոր-ծիրան» չենք միայն ուտելու…
-Նորից եմ ասում` ես տեր եմ իմ ասածներին և չեմ կարծում, որ կեղծ հայրենասերների պատճառով մենք պիտի ստիպված լինենք հաշտվել ներկայիս իրավիճակի հետ, որում կոնկրետ ծիրանի բերքի 50%-ը փչանում է…
Զրուցեց Գոհար ՍԻՄՈՆՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 8387

Մեկնաբանություններ